Hoofdredacteur Ekrem Dumanli van de grootste krant van Turkije, Zaman, werd door de politie opgepakt op verdenking van terrorisme. Als bewijs werd door de rechter twee opiniestukken en een nieuwsartikel in de krant Zaman aangewezen. Vanwege onvoldoende bewijs werd kort na zijn arrestatie Dumanli vrijgelaten en sprak in het openbaar. Hieronder kunt u delen van zijn toespraak in het Nederlands lezen.

dumanli24[1]

“Er is een theater gaande in Turkije, zoals ook jullie van dichtbij kunnen waarnemen. Om hun eigen schaamte, hun eigen zonden en hun eigen wanpraktijken te verbergen hebben ze de krant ‘Zaman’ en televisiezender ‘Samanyolu’ als doelwit gekozen. Om persvrijheid in te perken en te bedreigen, hebben ze een politie inval gepleegd op het gebouw van Zaman. Ze hebben een hoofdredacteur van een krant gearresteerd. Het doel was duidelijk. Om hun eigen fouten/schaamtes te verbergen hebben ze de vaderlandslievende burgers opgeofferd. Ik treur niet voor de in bewaring stelling. Ik treur wel voor de wond die de persvrijheid in mijn land heeft opgelopen. Degenen die mij beschuldigen voor een terreurgroep lid beschuldig ik voor hetzelfde. Degenen die de ‘Zaman’ krant beschuldigen voor het doen van terreur publicaties beschuldig ik voor hetzelfde. Vrees voor Allah. Voor iemand die al 20 jaar journalist is, die in zicht van iedereen leeft, voor mijn collega’s, voor mijn vrienden die uitgemaakt worden voor terreurgroep, die mensen dit doen ongeacht of ze journalisten, politicussen of de koning zijn, ik beschuldig ze met hetzelfde.

We hebben openlijk gezegd dat we niet bang zijn voor een inbewaringstelling. We zijn niet bang om in de gevangenis te gaan. Als we de doodstraf krijgen gaan we erheen alsof we naar een bruiloft gaan. Als iedereen zwijgt zwijgt de pers niet. Als de iedereen vreest zal de media niet zwijgen. Als de media vreest, zal Zaman niet zwijgen. Bij de politiebureau en de gerechtsgebouw hebben we hetzelfde gezegd. Als we schuldig zijn prima. Als dit ons leven of vrijheid gaat kosten vinden we het prima. Weten jullie waarom we dit zo makkelijk zeggen? Want we zijn niet schuldig. We staan bij niemand in het krijt. Er is geen een handeling van ons te vinden tegen de wet in. Aldus, we zullen niet buigen voor tirannen.

We hebben van buitenaf geen instructies ontvangen. Als we dat wel hadden ontvangen zouden we niet op de politiebureau belanden. Degenen die wel instructies kregen zijn nu hun sigaar aan het roken. Ze zitten nu in hun villa’s, jachten aan het heersen. Laat ze maar heersen. Wij zullen niet met instructies schrijven en praten. Er is geen concreet iets, het is er echt niet.

De vragen die de Officier van Justitie stelde was een komedie. Jullie hebben die vragen ook gezien. Een columnist heeft dit geschreven, heb jij de instructies gegeven? Mijn collega’s, ik vraag het aan jullie, wie schrijft nou met instructies. Waarom verwarren jullie jezelf met ons. We hebben geen omgekochte schrijvers. We hebben geen schrijvers die jullie kunnen huren. Terwijl de hoofdredacteur van (Ertugrul Ozkok) ‘Hurriyet’ ook over hetzelfde onderwerp heeft geschreven. Hoe kan het nieuws maken van een gesprek op internet, een commentaar maken op dat betreffende gesprek gelieerd worden aan een samenwerking met een terreurgroep. Justitioneel gezien is dit onlogisch. Aldus hebben we geen schuld. Als er geen schuld wordt er schuld gefabriceerd. Als laatst heb ik tegen de Officier van Justitie gezegd: “Is de reden van al deze behandelingen twee opiniestukjes en een nieuwsbericht? ‘Ja’ heeft hij geantwoord. Leg jullie handen op jullie harten, omdat er twee opinies zijn geschreven – er is trouwens niks te verwijten op deze opinies- hebben jullie een hoofdredacteur dagenlang in politiebureau’s en gerechtsgebouwen laten lijden?

Ik dank de journalisten, media-bestuurders en academici die mij tijdens deze proces hebben gesteund. Er bestaan nog dus dappere mensen. Ik heb het tegen mijn collega’s die ‘ik wacht wel tot alles eindigt’ denken en onder de tafel schuilen. Jullie kunnen niet voor altijd onder de tafel schuilen. Als dit land zich overgeeft aan despotisme, dan zal elk burger de gevolgen moeten accepteren. We gaan niet buigen voor despotisme. We gaan niet buigen voor tirannie. We zetten geen stap terug van democratie. We zetten geen stap terug van vrijheid. We geven ons niet over aan Yezid’s. Alstublieft, ik spreek de Turkse burgers toe die links, rechts, democraat, liberaal, AKP-stemmers of niet, CHP-stemmers of niet, MHP-stemmers of niet zijn; Democratie en vrijheid van meningsuiting zit onder serieuze bedreiging. Waak voor jullie krant, schrijvers en media. Want despotisme heeft geen halte waar die stopt. Degenen die van  Turkije een vijfdewereldland willen maken, een geheime dienst Staat van willen maken, een land wil maken met niet-opgeloste moorden. Kijk naar deze plein en weet je plaats. Niemand zal zich overgeven. In dit land zal geeneen ideologie, links of rechts zich overgeven aan despotisme. Ik dank iedereen die hier zijn gekomen, en de mensen vanuit de hele wereld, die hun steun met geduld hebben betoogd.

Wat is de schuld van Hidayet. Als dit een schuld is dan moet elke scenarist of acteur gearresteerd worden. Dat je fictieve dingen als echt interpreteert en ook nog hiervanuit een terreurgroep uithaalt. Dit een schaamte voor het recht. De geschiedenis zal dit niet wissen.

Ik ben vrijgelaten omdat ik geen schuld heb, het recht heeft gezegevierd maar het mist iets. De behandeling tegen Samanyolu en Zaman is verkeerd. De arrestatie van meneer Hidayet is verkeerd. Vrees voor Allah. Je gaat toch niet een TV-kanaal bestuurder arresteren vanwege een scenario van een serie.

Als wij hand in hand zijn gegaan met hun, hebben we dit gedaan omdat we dachten dat ze democratie en vrijheid hoog in het vaandel hadden. Omdat we dachten dat ze gaven voor dit land. Omdat we dachten dat ze democratische hervormingen zouden doorvoeren. De mensen met wie we hand en hand liepen vinden het raar dat na de ondemocratische handelingen van hun, wij dit niet meer doen. Dit verbaast mij. Stonden we niet naast jullie toen jullie voor democratie stonden? Stonden wij niet naast jullie toen jullie gingen hervormen? Hebben wij jullie niet gesteund in de weg naar de Europese Unie? Waar wanpraktijken, nepotisme, vrijheidsbeperking is, zijn wij er niet. We zullen hardop zeggen dat we dit niet accepteren. Is dit een misdaad? Sinds gisteren werden we hiervoor geapplaudiseerd. Sinds gisteren werden we behandeld als waardige journalisten. Nadat we hebben gezegd dat er sprake is van wanpraktijken en dat we dit niet accepteren zijn we uitgemaakt voor terroristen. Wat is dit voor incoherentie en valsheid. In dit land word er geen stap teruggezet van democratie, vrijheiden, vrijheid van meningsuiting, rechtvaardigheid en dapperheid. De bangen kunnen vluchten. Maar als er nog leven is deze lichaam zal niet ik en ook niet mijn collega’s van Zaman zwijgen.

Read more:
Conferenties

Er zijn in het verleden in Nederland twee internationale conferenties georganiseerd over Fethullah Gulen en de Gulenbeweging. Dr. Pim Valkenberg...

Close