Boeken van Gulen

Gülen spreekt door middel van de media tot een breed publiek. Wekelijks verschijnt een podcast waarin hij spreekt, waarnaast hij ook bijdragen aan verscheidene nieuwsbladen en tijdschriften levert. Zo schrijft hij bijvoorbeeld zowel de redactionele bijdrage voor de islamitisch gekleurde magazines Yeni Ümit, Sızıntı, Yağmur als het hoofdartikel voor Fountain magazine. Gülen heeft in het Turks meer dan 72 boeken geschreven en dit aantal neemt jaarlijks toe.

Verscheidene boeken van hem zijn in 28 talen vertaald, waaronder in het Duits, Frans, Spaans, Russisch, Bulgaars, Albanees en in de aan het Turks verwante talen van Centraal-Azië.

1. Basisconcepten van het Soefisme (Kalbin Zümrüt Tepeleri, 4 delen)
Basisconcepten van het Soefisme (Kalbin Zümrüt Tepeleri, 4 delen) is een van zijn meesterwerken en wordt als een van zijn klassieken over soefisme beschouwd.

In deze serie beschrijft Gülen de basisconcepten van het soefisme (tasawwuf). Op een systematische manier traceert hij in deze bundeling van essays de methodologie van de concepten van soefisme en toont haar plaats aan binnen de fundamenten van de islam. Volgens hem is de islam zonder soefisme een koude, didactische en omslachtige set van regels. Daarom maakt hij een verkenning van de mystieke kant van de islam en licht hij in deze essays zijn bevindingen, de innerlijke waarden en betekenissen van de islam in de moderne tijd toe. Hij traceert de weg naar een ‘volmaakte mens’ (insan-ı kamil).

De essays zijn samengesteld en gepubliceerd in het Engels (De Emerald Hills of the Heart) en Nederlands (De smaragden van het hart).

2. Dit tijdperk en de jonge generatie (Çağ ve Nesil)
Een andere serie heet Dit tijdperk en de jonge generatie (Çağ ve Nesil).

Sinds de jaren zestig heeft Gülen religieuze gesprekken gevoerd bij de lokale Turkse koffiehuizen. Zijn speeches bij conferenties en zijn toespraken bij deze koffiehuizen liggen aan de basis van de oprichting van Sızıntı in 1979. Sinds de eerste oplage heeft Gülen voor elk tijdschrift het voorwoord geschreven, wat hem een andere wijze van communicatie met zijn sympathisanten en het grotere Turkse publiek bood. Deze artikelen zijn grotendeels inspirerende abstracte essays, waarin Gülen probeert zijn lezers te verjongen in een geest van altruïsme en zelfopoffering. De essays zijn systematisch gepubliceerd in de vorm van een inmiddels 9-delige reeks Cağ ve Nesil (This Era and the Young Generation).

Het Engelstalige boek, Toward A Global Civilization of Love and Tolerance, is een selectie van zijn artikelen die voornamelijk uit deze serie bestaat.

Read more:
Zachtmoedigheid

Geschreven door Fethullah Gülen   Dit is het begin van het bestaan, hier zonder is er slechts chaos. Alles is...

Close