Critici

Tegenstrijdige verdenkingen

Gülen is niet onomstreden. Zijn tegenstanders verdenken Gülen van verschillende zaken. Wanneer de verdenkingen op afstand bekeken worden zal blijken dat sommige verdenkingen lijnrecht tegenover elkaar staan:

Seculiere hoek

Uit seculiere hoek verdenkt men Gülen ervan dat hij de sharia wil invoeren, een geheime agenda heeft, en de staat wil infiltreren en omver wil werpen.

Politiek islamistische hoek

Vanuit de (streng) islamistische hoek (ook wel politieke islam genoemd) wordt Gülen die de dialoog met anderen aangaat ervan verdacht een Trojaans paard van het Vaticaan te zijn en de moslims van binnenuit te willen kerstenen. Maar ook wordt Gülen ervan verdacht een agent van de Israëlische geheime dienst, Mossad, te zijn. Soortgelijk wordt er over Gülen gesproken als een agent van de CIA  en in overeenstemming hiermee dat Gülen een samenzwering met Amerika en Israël is aangegaan.

Minderheden

Wat minderheden betreft: omdat Gülen-geïnspireerde initiatieven ook in de Koerdische regio voorkomen, wordt er vanuit een bepaalde Koerdische hoek gesproken over het ‘willen assimileren van de Koerden’. In bepaalde Alevitische kringen klinkt dezelfde angst voor assimilatie naar aanleiding van  een gezamenlijke project dat Gülen had voorgesteld (en onderhand gerealiseerd) om een gezamenlijke gebedscomplex met Soennieten en Alevieten op te stellen:  het Moskee-Cemevi-Restaurant complex. Hierbij had hij ten doel dat wederzijdse vooroordelen en angsten voor elkaar uit de wereld geholpen konden worden door ieder in diens eigen gebedsruimte te laten bidden en de mogelijkheid te bieden om na het gebed elkaar in een gezamenlijke ruimte te treffen en in gesprek met elkaar te kunnen gaan.

Read more:
De Draaikolk van Egotisme

De Draaikolk van Egotisme Voor het laatst bijgewerkt op woensdag 14 juni 2006 14:00 door Fethullah Gülen, maandag 17 september...

Close