Critici

Tegenstrijdige verdenkingen

Gülen is niet onomstreden. Zijn tegenstanders verdenken Gülen van verschillende zaken. Wanneer de verdenkingen op afstand bekeken worden zal blijken dat sommige verdenkingen lijnrecht tegenover elkaar staan:

Seculiere hoek

Uit seculiere hoek verdenkt men Gülen ervan dat hij de sharia wil invoeren, een geheime agenda heeft, en de staat wil infiltreren en omver wil werpen.

Politiek islamistische hoek

Vanuit de (streng) islamistische hoek (ook wel politieke islam genoemd) wordt Gülen die de dialoog met anderen aangaat ervan verdacht een Trojaans paard van het Vaticaan te zijn en de moslims van binnenuit te willen kerstenen. Maar ook wordt Gülen ervan verdacht een agent van de Israëlische geheime dienst, Mossad, te zijn. Soortgelijk wordt er over Gülen gesproken als een agent van de CIA  en in overeenstemming hiermee dat Gülen een samenzwering met Amerika en Israël is aangegaan.

Minderheden

Wat minderheden betreft: omdat Gülen-geïnspireerde initiatieven ook in de Koerdische regio voorkomen, wordt er vanuit een bepaalde Koerdische hoek gesproken over het ‘willen assimileren van de Koerden’. In bepaalde Alevitische kringen klinkt dezelfde angst voor assimilatie naar aanleiding van  een gezamenlijke project dat Gülen had voorgesteld (en onderhand gerealiseerd) om een gezamenlijke gebedscomplex met Soennieten en Alevieten op te stellen:  het Moskee-Cemevi-Restaurant complex. Hierbij had hij ten doel dat wederzijdse vooroordelen en angsten voor elkaar uit de wereld geholpen konden worden door ieder in diens eigen gebedsruimte te laten bidden en de mogelijkheid te bieden om na het gebed elkaar in een gezamenlijke ruimte te treffen en in gesprek met elkaar te kunnen gaan.Notice: Undefined index: dirname in /www/wp-content/themes/greenearth/include/plugin/filosofo-image/filosofo-custom-image-sizes.php on line 135 Notice: Undefined index: extension in /www/wp-content/themes/greenearth/include/plugin/filosofo-image/filosofo-custom-image-sizes.php on line 136 Notice: Undefined variable: icon_id in /www/wp-content/themes/greenearth/include/plugin/page-item.php on line 82

Strategische belastering van Fethullah Gülen

Verschil van belastering van Gulen in het Engels en Turks.
Om meer te lezen over dit onderwerp kunt u hier (de Nederlandse vertaling van) een wetenschappelijke artikel lezen waarbij de verschillende kritieken behandelt worden. Het kritiek op Gülen wordt door sommigen zelfs omgezet tot verdenkingen en laster waarbij er afhankelijk van het publiek een bepaalde verdenking benadrukt wordt.
Lees hier het hele artikel.

Lees meer:
De gelukkige toekomst

Geschreven door Fethullah Gülen      Beroemde Turkse dichter Mehmet Akif:   'Het leven is alleen mogelijk door hoop. De wanhopigen...

Sluiten