Voor het laatst bijgewerkt op woensdag 14 juni 2006 14:00 door Fethullah Gülen, maandag 17 september 2001 11:21

1. Ieder individu is uitgerust met sublieme emoties, is gefascineerd door de eeuwigheid en heeft een natuurlijke neiging richting de deugd. Zelfs de meest erbarmelijk uitziende persoon heeft een regenboogachtige atmosfeer in zijn of haar geest, bestaande uit de gedachte aan de eeuwigheid, liefde voor schoonheid en een deugdzaam gevoel. Als mensen deze meest fundamentele, inherente elementen van hun bestaan kunnen ontwikkelen, kunnen zij zich verheffen tot de hoogste rangen van de mensheid en kunnen ze de eeuwigheid bereiken.

2. Mensen zijn niet zozeer ware menselijke wezens in het sterfelijke, materiële aspect van hun bestaan, maar eerder in de aantrekkingskracht van de eeuwigheid door hun geesten en in de pogingen die eeuwigheid te vinden. Degenen die hun aangeboren spirituele aspect veronachtzamen en die zich alleen concentreren op hun fysieke bestaan, vinden nooit ware vrede en voldoening.

3. De meest tevreden en meest gelukkige mensen zijn degenen die altijd bedwelmd zijn door een vurig verlangen naar de werelden in het hiernamaals. Degenen die zichzelf beperken tot de nauwe en verstikkende grenzen van hun lichamelijke bestaan, leven eigenlijk in een gevangenis, zelfs wanneer zij in paleizen wonen.

4. Onze eerste en meest belangrijke plicht is onszelf te ontdekken en ons dan te richten tot God met het verlichte prisma van onze aard. Degenen die zich niet bewust zijn van hun ware aard en die daardoor geen enkel contact met hun meest verheven Schepper bewerkstelligen, spenderen hun levens als loonslaven die onwetend zijn van de schat die zij op hun rug dragen.

5. Alle menselijke wezens zijn in essentie hulpeloos. Ze ontdekken echter een buitengewone competentie door zich afhankelijk op te stellen van de Almachtige, die hen transformeert van een druppel in een waterval, van een zonnestraal in een zon en van een bedelaar in een koning.

6. Onze vertrouwdheid met het “boek” van het bestaan, en onze formatie van eenheid met onszelf en dat boek, veroorzaakt het verschijnen van vonken van wijsheid in ons hart. We beginnen onze essentiële aard te herkennen en verkrijgen kennis over God door het licht van deze vonken. Uiteindelijk bereiken we God. Om dit doel te bereiken moeten we echter deze (mentale) reis niet maken met een geest die is geconditioneerd door atheïsme en materialisme.

7. Degenen die waarlijk mens zijn, communiceren met andere levende wezens met het besef van een persoonlijke plicht aan hen en binnen de grenzen van behoefte. Degenen die zichzelf overgeven aan lichamelijke verlangens en plezier gaan verder dan het toegestane en kunnen derhalve niet de juiste afstand of balans bewaren tussen plicht en verlangen. [Criteria or Lights of the Way, deel 2, 12e editie, Izmir, 1996, p.36–9]

Read more:
Fethullah Gülen doneert 10.000 dollar aan slachtoffers van tyfoon Haiyan

De Turkse islamgeleerde Fethullah Gülen heeft 10.000 dollar gedoneerd aan de stichting Kimse Yok Mu voor de slachtoffers van de...

Close