Voor het laatst bijgewerkt op woensdag 14 juni 2006 14:00 door Fethullah Gülen, maandag 17 september 2001 11:22

1. Individuen die oprecht hebben besloten om als de pijlers van hun land te fungeren, staan zichzelf nooit toe om zelfs maar het kleinste punt van zorg betreffende het land te negeren, ook al zijn er momenten waarop ze hun eigen problemen vergeten.

2. Het land met de beste reputatie bestaat uit mensen die zich hebben verenigd op het gebied van alle publieke kwesties en die het standpunt van de meerderheid respecteren. Dat het volk een algemene educatie over gedeelde waarden in religie, taal en historisch besef moet hebben ontvangen, hoeft eigenlijk niet te worden gezegd.

3. Als we de kritiek van de mensen van wie we houden en die van ons houden niet kunnen accepteren, kunnen we onze vrienden verliezen en kunnen we onwetend blijven betreffende onze gebreken.

4. Herinner je niet de beloften waar anderen zich niet aan hebben gehouden; herinner je in plaats daarvan je eigen beloften die je niet bent nagekomen. Leg de schuld niet bij anderen omdat ze je niet goed behandelen; herinner je in plaats daarvan de kansen die je hebt gemist om iets goeds te doen voor een ander.

5. Eén van de meest belangrijke dingen die ons verzwakken als land is dat we argeloos staan ten opzichte van degenen die ons bedriegen terwijl ze zich voordoen als vrienden. Geloof niet iedere belofte en laat je niet misleiden door een ieder die met een glimlach advies geeft.

6. Als mensen oplichterij en bedriegerij beschouwen als prudentie en intelligentie, lijdt hun land aan zoiets als terminale kanker. Alles dat in zo’n land wordt gezien als teken van herstel is een deceptie, zoals de zwelling van een tuberculeuze klier die wordt gezien als teken van gezonde groei.

7. Als het volk van een land banden kan bewerkstelligen die even sterk zijn als de banden tussen familieleden, zal het land zich snel ontwikkelen. Aan de andere kant kan een land waarin de mensen geen liefde voelen voor elkaar en waarin zij elkaar niets toevertrouwen, niet worden beschouwd als een land in de ware zin van het woord en zal de toekomst van dat land niet betekenis vol zijn. [Criteria or Lights of the Way, deel 2, 12e editie, Izmir, 1996, p.33–5]

Read more:
De sefardische hoofdrabbijn van Israël Eliyahu Bakshi-Doron geeft tijdens zijn bezoek aan Istanbul op 25 februari 1998 een vaas cadeau aan de Islamitische geleerde en spirituele leider Fethullah Gülen
Gulen met Joodse Vooraanstaanden in Turkije

Verschenen op 6 december 2012 Dat Gülen zich ontpopt heeft als islamitische imam en prediker tot iemand die zich voor...

Close