Voor het laatst bijgewerkt op woensdag 14 juni 2006 14:00 door Fethullah Gülen, maandag 17 september 2001 11:26

1. Degenen die hun vrienden hoogachten en die hen met respect behandelen, krijgen veel beschermers en medestanders tegen hun vijanden.

2. Het hebben van trouwe vrienden is net zo belangrijk als het bevredigen van vitale levensbehoeften. Deel uitmaken van een stabiele en vreedzame groep vrienden, betekent het vinden van veiligheid tegen vele risico’s en gevaren.

3. Op het moment dat men ziet dat een vriendschap beschadigd raakt, elimineren wijze mensen de oorzaak van het ongenoegen en herstellen ze de goede betrekkingen. Nog wijzer zijn degenen die in eerste instantie naar streven om onenigheid met hun vrienden te vermijden of te voorkomen.

4. Liefde en goede betrekkingen tussen vrienden houden stand, zolang zij elkaar begrijpen, zij zelfverloochening praktiseren en zij opofferingen maken binnen aanvaardbare grenzen. Vriendschap tussen degenen die geen afstand kunnen doen van hun eigen belangen en voorkeuren boven hun vrienden, kunnen niet standhouden.

5. Wij zijn loyaal en trouw aan onze vrienden in de mate waarin we zowel hun problemen als hun vreugden delen. Als we niet kunnen huilen wanneer onze vrienden huilen en we ons niet kunnen verheugen wanneer zij zich verheugen, kunnen we niet worden beschouwd als trouwe vrienden.

6. Degenen die een vriendschap onderhouden met iemand die zware tijden heeft meegemaakt, zijn ware, loyale vrienden. Degenen die hun vrienden niet steunen tijdens hun tegenspoed, weten niet wat vriendschap is[AÖ1] .

7. Degenen die de neiging hebben om het oneens te zijn met vrienden en met hen te twisten, hebben weinig vrienden. Degenen die vele en trouwe vrienden willen hebben, moeten niet over triviale kwesties met hen van mening verschillen.

8. Vriendschappen houden verband met iemands hart en de oprechtheid daarvan. Degenen die denken dat zij de vriendschap van een ander kunnen verkrijgen door misleiding en hypocrisie, misleiden alleen zichzelf. Zelfs wanneer zij enkele eenvoudig denkende mensen  bedriegenmet hypocrisie en vleierij, zullen ze niet in staat zijn een  langdurige vriendschap te onderhouden. [Criteria or Lights of the Way, deel 1, 9e editie, Izmir, 1996, p. 94-7]

 

 

 

 


 [AÖ1]Mana’ya ehemmiyet verdim. Ama bunu orijinaline geri koyabilirsiniz, eger birebir tercume olmasi gerekiyorsa.

Read more:
De noodzaak van interreligieuze dialoog: de benadering van een moslim

De noodzaak van interreligieuze dialoog: de benadering van een moslim Deze boodschap is gericht aan deelnemers van de bijeenkomst in...

Close