Jeugd

Voor het laatst bijgewerkt op woensdag 14 juni 2006 14:00 door Fethullah Gülen, maandag 17 september 2001 11:24

1. Degenen die de toekomst van een land willen voorspellen, kunnen dat nauwkeurig doen door het onderwijs en de opvoeding die jongeren krijgen, te analyseren.

2. Verlangens lijken op zoetigheid en deugden lijken op voedsel dat zoutig of zurig is. Op het moment dat jonge mensen vrij zouden zijn om te kiezen, wat zouden ze dan meest waarschijnlijk prefereren? Ongeacht dit alles, moeten we ze opvoeden tot vrienden van deugdelijkheid en vijanden van onfatsoenlijkheid en immoraliteit.

3. Tot aan het moment dat we onze jongeren door middel van educatie helpen, zijn ze gevangenen van hun omgeving. Ze dwalen doelloos rond, in beweging gebracht door intense passies en ver van kennis en rede. Alleen wanneer de educatie jongeren integreert met hun verleden en ze op intelligente wijze voorbereidt op hun toekomst, kunnen ze werkelijk dappere en jonge vertegenwoordigers van het nationale gedachtegoed worden.

4. Denk aan de maatschappij als aan een kristallen vat en aan haar jonge mensen als de vloeistof die erin is gegoten. Merk op dat de vloeistof, de kleur en vorm van het vat aanneemt. Kwaadaardige kampioenen der onderwerpen vertellen jongeren dat ze hun moeten gehoorzamen in plaats van het gehoorzamen van de waarheid. Trekt dat soort mensen zichzelf nooit in twijfel? Zouden zij ook niet de waarheid moeten gehoorzamen?

5. De vooruitgang of achteruitgang van een land hangt af van de geest en het bewustzijn, van de opvoeding en educatie die aan jongeren wordt gegeven. Landen die hun jongeren op de juiste wijze grootbrengen staan altijd klaar voor vooruitgang, terwijl het voor degenen die dat niet hebben gedaan zelfs onmogelijk is om maar een enkele stap in de goede richting te zetten.

6. Een jong persoon is als een jong boom vol vermogen, kracht en intelligentie. Als hij of zij op de juiste manier wordt getraind en onderwezen, kan hij of zij een “held” worden die hindernissen kan overwinnen en die een geest kan verwerven die verlichting in de harten en orde in de wereld kan brengen. [Criteria or Lights of the Way, deel 2, 12e editie, Izmir, 1996, p. 49-51]

Read more:
De nieuwe man en vrouw

Geschreven door M. Fethullah Gülen Geschiedenis heeft ons geleid tot de drempel van een nieuw tijdperk dat openstaat voor de openbaring...

Close