Waarde deelnemers, geachte academici, politici en denkers; ik groet jullie met de oneindige groet van Allah de almachtige.

Erbil is wat betreft historische, culturele, menselijke en maatschappelijke waarden een van de rijkste en vruchtbaarste gebieden ter wereld. De stad is in de geschiedenis toneel geweest voor zeer belangrijke beschavingen en heeft sociaal en politiek gezien belangrijke rollen vervuld.

Ik feliciteer het Abant Platform en haar waarde deelnemers voor hun interesse in het gebied. Want Erbil schittert nu net zoals in het verleden door haar culturele, handels- en onderwijsactiviteiten. Het is de belichaming van onderlinge relaties en de strategische ligging.

Broederschap, onderlinge steun en hulp zijn voor de mensen die hetzelfde gebied delen niet af- of uit te stellen, zeer belangrijke universele menselijke waarden. Vandaag de dag zijn er veel motieven aanwezig om tot een gemeenschappelijk beleid en standpunt in te nemen.

Dit gebied heeft in de laatste eeuw enorme politieke belangstelling getrokken. Zowel oorlog als vrede leren ons verschillende menselijke en internationale betrekkingen en we doen belangrijke ervaringen op. Naast ellende en drama kan oorlog ons ook wat leren en de mens volwassener maken. Maar uiteindelijk dient men terug te keren naar normaal maatschappelijk leven.

Het echte probleem begint ongetwijfeld hierna. Dit vergt een serieuze vorm van altruïsme, geduld en tolerantie. In Turkije hebben duizenden, zo niet miljoenen, mentaal, ideëel en spiritueel belangstelling voor dit gebied. Zij hebben als buurlandburgers oprechte belangstelling voor elke vorm van altruïsme, uitwisseling van kennis en ervaring in het kader van broederschap en vriendschap.

Ik hoop dat deze bijeenkomst op korte termijn haar vruchten zal afwerpen op maatschappelijk en cultureel terrein. Het afnemen van materiële en immateriële zorgen van de regionale bevolking zal de pijn in de regio in ieder geval deels verzachten. Langs deze weg feliciteer ik alle deelnemers en groet respectvol de selecte personen en wetenschappers die Erbil vertegenwoordigen;

Ik hoop van Allah de almachtige dat uw gastvrijheid zal leiden tot een vruchtbare actie en succes.

Met de oneindige groet van Allah…

M. Fethullah Gülen

Read more:
Fethullah Gulen is progressief in educatie

"Fethullah Gulen is progressief in educatie" Uzeyir Garih, zakenman uit de Joodse Gemeenschap in Turkije zegt: "Voor zover ik kon...

Close