Center for American Progress (CAP), een goed aangeschreven denktank in Washington (VS) heeft een onderzoek gepubliceerd met verstrekkende resultaten.

Het onderzoek laat zien dat een kleine groep personen en organisaties met een zeer groot bereik voor meer dan 40 miljoen dollar gefinancierd zijn om de publieke opinie te beïnvloeden. Zo zijn moslims en onschuldige initiatieven stuctureel en strategisch gelasterd.

Ook is er een strategische campagne gevoerd tegen Fethullah Gülen en de door hem geïnspireerde vrijwilligersbeweging. Hoewel de beweging een krachtige stem vormt vóór vrede en dialoog is zij en haar inspirator afgeschilderd als een extremist.

Het volledige rapport is te downloaden op:

http://www.americanprogress.org/issues/2011/08/pdf/islamophobia.pdf

Het rapport van de in Washington gevestigde Center for American Progress (CAP) heeft benadrukt dat, hoewel de bronnen die anti-islam sentimenten op basis van valse informatie in het land verspreiden slechts een handvol mensen zijn, hun invloed zich uitstrekt tot ver in de Amerikaanse politiek en publieke opinie en tot buiten de grenzen van de Verenigde Staten. Het bereikt de verre uithoeken van de wereld en zelfs extremisten, waaronder de Noorse aanvaller, die binnen enkele uren 76 mensen vermoordde om zijn bewering dat de islam een ​​bedreiging is voor de wereld te onderstrepen.

Het uitgebreide onderzoek, getiteld ‘Fear, Inc: De Wortels van de Islamofobie Netwerk in Amerika “, werd in augustus (2011) gepubliceerd. Dit werd gedaan onder gemeenschappelijke inspanning van prominente deskundigen van het centrum aan de vooravond van de 10e verjaardag van de tragische gebeurtenissen van 11 september 2001, die niet alleen de VS maar de hele wereld traumatiseerden toen vliegtuigen gekaapt door de terroristische organisatie al-Qaida de torens van de World Trade Center lieten instorten. Een scene die tot op de dag van vandaag de Amerikaanse ziel achtervolgt.

Het centrum rapporteerde in de studie dat de verjaardag van de tragische gebeurtenissen een kans zou zijn voor rechts-extremisten in de VS om te manipuleren en om “de niet-bestaande dreiging van de sharia op te ratelen en te waarschuwen voor de apocalyptische gevaren die voortvloeien uit moslims die in Amerika leven”, terwijl beweerd werd dat de groepen die anti-islamitische retoriek omhelzen “klein maar effectief”  waren, met een verstrekkend en uitbreidend invloed op rechts-extremisten over de hele wereld.

Commentaar leverend op het vermogen van de rechtse media op kabel-tv en met nog meer invloed op het internet om denkbeelden van haat en intolerantie te verspreiden tegen moslims, met het geloof dat de volgelingen van het geloof aan het samenzweren zijn om VS te overheersen, wees het onderzoek op de retoriek van rechtse functionarissen gekozen op staats- en nationaalniveau, die “deze mythen als feiten neerzetten en vervolgens politieke fondsenwerving campagnes en strategieën ontwikkelden, gebaseerd op dubieuze informatie over moslims en de islam.”

De studie citeerde ook grondig politici, denktanks, organisaties en blogs, waarvan zij geloven dat deze van invloed zijn geweest in de verspreiding van ongegronde angsten voor het overnemen van juridische instellingen in de VS door de sharia. Dit deden zij door voorbeelden uit toespraken aan te halen, waarin bekende Amerikaanse politici het islamitische geloof een bedreiging noemen, verwijzend naar islamitisch terrorisme als de bron van alle kwaad in het land, waarbij het geweld veroorzaakt door niet-islamitische aanvallers wordt genegeerd. In feite zijn, volgens de studie, de “meeste terroristische daden die sinds 11 september in de VS zijn begaan, het werk van niet-moslims, met name rechts-extremisten en blanken met superioriteitsgevoelens.”

Europese en Nederlandse media hebben aandacht besteed aan het rapport:

http://www.guardian.co.uk/commentisfree/cifamerica/2011/aug/26/islamophobia-defamation-muslim-american

http://nos.nl/op3/artikel/267748-islamofobie-wordt-met-miljoenen-gesteund.html

http://www.trouw.nl/tr/nl/4728/Islam/article/detail/2875245/2011/08/29/Denktank-VS-in-islamofobie-gaan-miljoenen-om.dhtml

http://www.joop.nl/leven/detail/artikel/islamfobie_is_gecreeerde_amerikaanse_bubble/

Read more:
Fethullah Gülen en inter-religieuze dialoog

In een interview, te vinden op Today’s Zaman 14 augustus 2013, laat de Turkse Islamitische religieuze denker Fethullah Gülen onder...

Close