Dr. Steunebrink, die een verklaring tijdens een programma aflegde dat door het Turkije Instituut en het Internationale Instituut voor de Studie van Islam in de Moderne Wereld (ISIM) werd georganiseerd. Dr. Steunebrink verklaarde dat de uitzending van NOVA over Fethullah Gülen op 4 juli met vooroordelen is voorbereid. Gerrit Steunebrink zei als volgt: “De Gülen beweging islamiseert Nederland absoluut niet. Deze beweging is een pro-vredesbeweging, die in harmonie met de Nederlandse maatschappij is en mee gaat met de tijd. Gerrit Steunebrink zei: “Fethullah Gülen is een geïnformeerde godsdienstige intellectueel die bruggen tussen het Oosten en het Westen bouwt. Fethullah Gülen, haalt zijn inspiratie uit de islam en vandaar uit wil hij een vreedzame maatschappij bereiken. Ook heeft hij een persoonlijkheid die open is aan dialoog met het Westen. Bovendien, hij realiseert activiteiten die zich richten op dialoog tussen culturen en godsdiensten. Tijdens mijn onderzoek op zowel Internet als in zijn boeken, zag ik dat er twee fundamentele elementen zijn. Eén daarvan is het opvoeden van een jonge generatie waarin wederzijdse liefde en behulpzaamheid centraal staan. In Turkije worden verschillende complot theorieën beweerd over de Gülen beweging. Deze theorieën zijn nu ook overgekomen naar Nederland. Ik keur het niet goed dat er zulke beweringen worden verondersteld voor zo’n geachte persoon. Ik vind dat de beweringen over hem onsamenhangend en niet op waarheden zijn berust. Ik kan ook met zekerheid zeggen dat ik geen activiteiten heb gezien in Nederland waarin het doel is om te islamiseren. De onderwijsactiviteiten zijn hier een aanwinst voor Nederland. Ik volg ook de activiteiten van Cosmicus College op afstand. Ik moet zeggen dat ik hen vrij succesvol vind. Enerzijds, is de Gülen beweging een open beweging, heden bij elk onderdeel van de maatschappij. Zowel de onderwijs- als dialoogactiviteiten die tot dusver over de hele wereld worden ondernomen, volgt men het met brede interesse. Persoonlijk, wil ik ook uitdrukken dat ik met deze initiatieven vrij tevreden ben en hen ook steun.”

Dr. Gerrit Steunebrink: Geboren in 1948, geeft Dr. Gerrit Steunebrink lezingen op Radboud Universiteit Nijmegen, één van de oude en bekende universiteiten van Nederland. Steunebrink geeft les in geschiedenis van godsdiensten en filosofie van cultuur. Hij heeft publicaties met als onderwerpen als de civiele maatschappij, godsdienst, nationalisme, Turkije en Islam.

Read more:
Erdogans oorlog tegen Hizmet Gulenbeweging, stap voor stap beschreven
Erdogans oorlog tegen Hizmet: stap voor stap beschreven

ISMAIL MESUT SEZGIN / LONDEN In de ochtend van 17 december 2013 hebben Turkse aanklagers een aantal arrestaties verricht en...

Close