Een seniorgeleerde van theologie heeft gezegd dat interreligieuze dialoog bevorderd door de Gülenbeweging geen luxe, maar een noodzaak is in de wereld van vandaag.

Fethullah Gülen is een islamitische geleerde die voorstander is van de noodzaak van het opzetten van interculturele dialoog voor zowel samenlevingen als religies. Aanhangers van de Gülenbeweging staan bekend om hun scholen, welke een seculiere onderwijs bieden zowel binnen als buiten Turkije.

Professor James Puglisi van de St. Edward’s universiteit uit Texas stond stil bij de non-politieke karakter van de beweging en zei zondag tijdens het symposium ‘Dreaming for a Better World: Contributions of the Gülen Movement’ het volgende: “De dialoog geïnitieerd dor Gülen is geen luxe, maar een noodzaak.”

Seniorgeleerden uit verscheidene landen kwamen bij elkaar om te discussiëren over de Gülenbeweging en diens bijdrage aan wereldvrede. Deze discussie werd door middel van een vergelijkende perspectief onder handen genomen.

Bijdrage aan het symposium kwam vanuit de volgende universiteiten van Canada: Carleton, Toronto, Waterloo, Wilfried Laurier, Saint Paul, Renison, Ottowa en Mcgill. Tevens was er een bijdrage vanuit universiteiten in de Verenigde Staten, namelijk de universiteit van Texas en de St. Edward’s universiteit.

Het symposium zette de beweging uiteen over de volgende drie gebieden: educatie, interculturele dialoog en de promotie van vrede over de wereld.

Professor Yetkin Yildirim, docent aan de universiteit van Texas Austin, zei dat de Gülenbeweging anders is dan vergelijkbare bewegingen, omdat ze zeer actief is.

Professor Puglisi merkte de non-politieke karakter van de beweging op door een vergelijking te maken tussen Basil Moreau, een katholieke priester die scholen oprichtte na de Franse revolutie, en Fethullah Gülen, die Turkse zakenmannen aanmoedigde om wereldwijd educatieve instellingen op te zetten.

Tom Reynolds, een theologie professor aan de universiteit van Toronto, onderstreepte het feit dat de beweging een bijdrage leverde aan de globalisatie. Professor Darrol Bryant, verbonden aan de Universiteit van Waterloo, accentueerde het feit dat de op universele waarde gerichte dialogen ervoor hebben gezorgd dat de beweging globaal is geworden.

Professor Brice Balmer, ook van de universiteit van Waterloo, ziet de beweging als een mogelijkheid om de negatieve effecten van het secularisme, zoals de koude en dwangmatige houding tegenover religie, te verzachten.

Advocate Marla Bryant herhaalde het advies van Gülen, door te zeggen dat men (als individu) niet op zoek moet gaan naar reformatie van de wereld, maar zichzelf moet veranderen, een advies dat ook in de Koran vermeld staat. Tevens zei ze dat de beweging bijdraagt aan de promotie van liefde, vrede en tolerantie in de wereld. Deze is te vergelijken met het advies van Mawlana Djalal ad-Dien Roemi.

Read more:
Actueel

Close