In woorden vol dank gericht aan de welgerespecteerde islamitische geleerde Fethullah Gülen, heeft de voorzitter van de Cem Stichting İzzettin Doğan gezegd dat Gülen de bouw van cemevi’s (Huizen van aanbidding van Alevieten) steunde toen er handtekeningen campagnes werden gelanceerd tegen deze cemevi’s in sommige regio’s van Turkije.

Doğan sprak tijdens een paneldiscussie op zaterdag aan de Aydin Universiteit in Istanbul. Hij gaf aan dat er bijna 2000 cemevi’s zijn gebouwd in Turkije in de afgelopen 50 jaar. Hij zei dat er handtekeningencampagnes werden gelanceerd om hun bouw aan het begin van de jaren 2000 te verhinderen. Hij gaf te kennen dat er plaatsen waren waar meer dan 50,000 handtekeningen waren verzameld. Volgens hem speelde een interview met Gülen in een Amerikaans dagblad een positieve rol bij de afname van deze campagnes. In het interview zei Gülen dat cemevi’s naast de moskeeën gebouwd moesten worden en dat het niet rechtvaardig was om geen cemevi’s voor de Alevieten te bouwen. Doğan zei dat hij er getuige van was dat ‘zulke negatieve campagnes na het interview veel minder aan de orde waren’.

Gülen is een Turkse islamitische geleerde die bekend staat om zijn leer dat wederzijdse begrip en tolerantie aanmoedigt tussen culturen. Een van de werelds meest invloedrijke geleerden, Gülen, kwam op de top van de lijst van de ‘Werelds Top 20 Publieke Intellectuelen’, uitgegeven door de tijdschriften Foreign Policy en Prospect in 2008. Nu woonachtig in de VS, heeft Gülen gepionierd met onderwijskundige activiteiten in een aantal landen samen met de inspanningen om interculturele en interreligieuze activiteiten over de hele wereld te promoten.

De Alevitische gemeenschap wordt geschat op een aantal tussen 6 en 12 miljoen aanhangers in Turkije, die een inwonersaantal heeft van meer dan 70 miljoen. Alevieten eisen dat cemevi’s officieel erkend worden door de staat.

Doğan vind het spijtig dat er geen oplossing is gevonden voor de problemen die de Alevieten meemaken hoewel politici deze kwesties al jaren bespreken. “Ik heb aan alle politieke partijen uitgelegd dat er een Soennitisch-Alevitische botsing kan ontstaan in Turkije, die het land in een lastige situatie zal brengen. Ze waren het allemaal ermee eens maar ik slaagde er niet in om hen in het Parlement bij elkaar te brengen om een nieuwe wet aan te nemen (waarmee aan de eisen van de Alevieten werd voldaan,” zei hij.

Hij gaf ook commentaar op de nieuwe versie van een religieus schoolboek dat ook informatie bevat over Alevitisme. Hij herinnerde er aan dat Premier Recep Tayyip Erdoğan beloofd heeft dat een aantal tekortkomingen in deze boeken spoedig zouden worden hersteld.

De regering lanceerde vorig jaar een Alevitische initiatief in een poging om de problemen aan te pakken die de Alevieten ondervinden. Het initiatief van de regering bestaat uit zeven workshops in zes maanden, samen met de participatie van 400 academici, theologen, leden van maatschappelijke groepen, politici, journalisten en vertegenwoordigers van Alevieten en Bektasjigroepen. De revisie van de religieuze schoolboeken was ook een van de stappen die waren genomen als onderdeel van dit initiatief.

Read more:
Het tijdperk van geluk

M. Enes Ergene Één van belangrijkste idealen voor het islamitische sociale en historische bewustzijn van de Gülenbeweging, is ongetwijfeld het...

Close