Mihaylovna Griniyeviç, directrice van het Ministerie van Onderwijs van Kiev, zegt dat de Turkse Olympiade tot liefde voor Turkije leidt onder de Oekraïense leerlingen. Griniyeviç heeft gesproken met de delegatie die voor de 7e Oekraïense voorverkiezing van de internationale Turkse Olympiade waren gekomen. De delegatie bestond uit de internationale Turkse Olympiade comité lid Hüseyin Erdem, onderwijs verantwoordelijke Naci Bostancı van de Gazi universiteit, algemeen secretaris Eurasia Dialoog Platform Ismail Tas en voorzitter Meridyen internationale onderwijsinstellingen Mehmet Güler. Tijdens het gesprek heeft de heer Hüseyin Erdem tegenover Mihaylovna Griniyeviç zijn genoegen laten blijken over het feit dat er een steun is geweest voor het steunen en ontwikkelen van het Turks. Erdem zei: “we moeten hard werken om de ‘ijzeren gordijn’ van het afgelopen 70 jaar tussen beide landen volledig omlaag te halen”.

Directrice van het Ministerie van Onderwijs van Kiev vind dat de Turkse Olympiade tot liefde voor Turkije leidt onder de leerlingen en zij vind tevens dat deze liefde voor het Turks belangrijk is.

Griniyeviç zei verder: “Onze leerlingen zijn geïnteresseerd naar het Turkse cultuur en naar Istanbul. Ik wil jullie hierbij ook danken voor het opwekken van deze interesse door middel van de Olympiade. Overigens ben ik verblijd met de hoge deelname van scholen in de omgeving Kiev  voor de Olympiade, welke wordt gehouden voor heel Oekraïne.

“Wij zullen docenten Turks opleiden”

Griniyeviç deelt mee dat er 5 staats scholen zijn waar Turks als vreemde taal word gegeven. Griniyeviç zegt: “Turkije is een land waar onze onderwijs instellingen en leerlingen veel contact mee hebben. De belangstelling naar Turks neemt ook met de dag toe in Kiev. Dit is ook een belangrijke reden waarom we het aantal scholen waar Turks word gegeven willen zien toenemen. Vanuit deze perspectief hebben we besloten om een faculteit Turks op te richten aan de Pedagogische Universiteit Kiev”.

Volgens Griniyeviç vindt de meeste uitwisseling van studenten plaats met Turkije en hierdoor hebben onze leerlingen een mogelijkheid om het Turkse cultuur te leren kennen. Griniyeviç: “Overigens is het belangrijk dat onze onderwijzers het Turkse onderwijs systeem leren kennen en verschillende methodes en technieken leren”.

Griniyeviç zegt: “vandaag de dag is het belangrijk dat er dialoog plaats vindt tussen verschillende volken en mensen. De turkse olympiades dragen bij aan deze mooie vorm van dialoog. Wij zijn hier van op de hoogte”.

De afgelopen dagen heeft Griniyeviç de 7e Oekraïense voorverkiezing van de internationale Turkse Olympiade bijgewoond en hier heeft zij prijzen uitgedeeld aan leerlingen. (Yunus Erdogdu, Cihan News Agency)

Laatste aanpassing op vrijdag 09 oktober 2009 06:54

Read more:
Spanningen tussen AK-partij en Gülen-beweging in Turkije

In Turkije komen stilaan enorme interne spanningen aan de oppervlakte, die ook een invloed zouden kunnen krijgen binnen de Turkse...

Close