Zijne excellentie Minister van Staat Dr. Mehmet Aydin, Geachte gasten, Dames en Heren:
Welkom op de zevende Abant Conferentie in Washington, DC. Ik zou heel graag in staat zijn geweest om deel te nemen aan deze conferentie maar mijn welbekende kwalen zitten mij wederom in de weg. Namens de stichting voor journalisten en schrijvers ben ik u dankbaarheid verschuldigd voor uw interesse en deelname aan deze waardevolle conferentie. Dank u allen.

Turkije, een land met een overweldigende moslimbevolking, presenteert zichzelf in zijn geschreven grondwet als een “seculiere, democratische en sociale staat, gebaseerd op gerechtigheid.” Ik ben ervan overtuigd dat de vraag hoever Turkije is gegaan om dit doel te bereiken, zeer doeltreffend door u – de meest deskundige groep van geleerden op dit gebied – zal worden geanalyseerd en beantwoord.

Het brainstormen op deze internationale conferentie zal niet alleen helpen om de vooruitgang die Turkije heeft gemaakt te beschrijven, maar tegelijkertijd zal het zijn licht laten schijnen op de implicaties voor de wereld – in het bijzonder de moslimwereld. Gedurende de laatste paar eeuwen heeft de moslimwereld een ernstige crisis ondergaan. Bovendien heeft de huidige geprononceerde politieke, ideologische en religieuze polarisatie in de wereld helaas een in toenemende mate serieuze bedreiging voor de internationale vrede en veiligheid naar voren gebracht. De ervaring van Turkije biedt enkele waardevolle lessen en suggesties aan hen die een manier zoeken om uit deze internationale crisis te geraken en het biedt misschien zelfs meer.

Een Turkije dat is toegewijd aan de visie van Ataturk “Hedendaagse Beschaving” en “Vrede thuis, vrede in de wereld,” integreerde meer en meer in de internationale gemeenschap door het oplossen van zijn moeilijke binnenlandse- en buitenlandse zaken’; een Turkije dat in vrede leeft met zijn buren en dat zich aansluit bij de Europese Unie, dat zijn vriendschap met de VS heeft versterkt, dat zijn positie binnen de NAVO consolideert en dat is gekroond met een ideale interpretatie van democratie, secularisme en islam, zal zichzelf, daar ben ik zeker van, voorstellen als een leidende kandidaat voor de rol van bruggenbouwer tussen beschavingen.
Het is niets minder dan een grote eer en een privilege om in staat te zijn deze zaken te bespreken op een zo uitstekend academisch instituut als Johns Hopkins Universiteit, School voor gevorderde Internationale Studies (SAIS) en om de traditionele diversiteit en kwaliteit van het Abant Platform voort te zetten.
Op dit moment wil ik iedereen hartelijk bedanken die onzelfzuchtig de uiterste inspanningen heeft geleverd aan het realiseren van deze conferentie en het, dat weet ik zeker, tot een succes maken ervan.
Accepteert u alstublieft nogmaals mijn excuses voor het feit dat ik niet bij u kan zijn en ik wens u een succesvolle conferentie toe.
Met vriendelijke groeten,

Fethullah Gülen
Erevoorzitter
Stichting voor journalisten en schrijvers, Turkije

Read more:
"wat wij, moslims, moeten afwijzen" Fethullah Gulen in NRC Handelsblad
Dit moeten wij, moslims, afwijzen – Fethullah Gulen in NRC

Moslims, zegt Fethullah Gülen, wij moeten de door terroristen gepropageerde ideologie categorisch afwijzen en veroordelen. En wij moeten zelf voorbeeldig...

Close